Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is een wet die sinds 2007 bestaat en door de gemeenten in Nederland wordt uitgevoerd. De doelstelling hierbij is om bepaalde groepen mensen die hulpverlening, psychische hulp of een andere vorm van hulp nodig hebben wegens beperkingen of handicaps, te compenseren door aangeboden voorzieningen.
Wat betekent Wmo eventueel voor u?
De WMO is er in principe voor iedereen. Voor mensen met beperkingen door een lichamelijke handicap, een psychisch probleem, een psychosociaal probleem en ook voor ouders en kinderen met opvoedproblemen. Daarnaast vallen diverse maatschappelijke onderwerpen en trajecten onder de Wmo. Bij het Wmo-loket van uw gemeente kunt u altijd terecht voor advies, hulp en ondersteuning. Een specialist zal dan beoordelen of u in aanmerking komt voor hulp via de gemeente.
Aanbod vanuit Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO)
De WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) draagt de gemeenten op om kwetsbare burgers te ondersteunen bij het versterken van zelfredzaamheid en deelname aan het maatschappelijk verkeer.
Welke ondersteuning biedt Lazaar Gezin & Jeugd aan?
Wanneer u een WMO indicatie hebt ontvangen. Dan wordt er allereerst gekeken naar de zorgvraag, op de basis van de zorgvraag wordt er een plan opgesteld samen met de cliënt en zijn contractpersoon.
Wij bieden volgende ondersteuning aan op basis van Wmo
Plannen, structureren en organiseren van de dagelijkse bezigheden
Het aanbrengen van structuur
Stabilisatie van de woonsituatie
Ondersteuning bij de administratie en financiën
Contact met instellingen
Leren omgaan met de beperking(en)
Sociaal-emotionele ondersteuning
De aanvraag van WMO
De aanvraag van zorg op basis van Wet Maatschappelijk Ondersteuning moet gedaan worden bij de gemeente. De gemeente doet dan onderzoek naar de persoonlijke situatie. Aanvraag van WMO-zorg kan gedaan worden bij het WMO-loket van de gemeenten of gemeenten hebben speciale wijkteams waar u terecht kunt met een hulpvraag.
Eigen bijdrage WMO
Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen. Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage.
Deze eigen bijdrage is afhankelijk van meerdere factoren
Het inkomen en vermogen
Het inkomen en vermogen van een eventuele partner
De voorzieningen die verstrekt worden door de gemeente
Heeft u meer vragen of heeft u hulp bij WMO aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
